Parooli taastamine

Teie e-posti aadressile saadeti juhised parooli taastamiseks.

Saada
Tagasi

Uudised

Saaremaa Lihatööstus murrab uue lihaveise tootesarjaga müüte

Autor: Ain Lember

Saaremaa Lihatööstus toob turule uue tootesarja, mis valmib eranditult Saaremaal kasvanud lihaveiste lihast.

Saaremaa Lihatööstuse müügidirektor Gunnar Siiner ütles, et aasta-aastalt on eestlased hakanud sea- ja linnuliha kõrval sööma üha enam lihaveiseliha. Siinkohal tasub vahet teha veiselihal ja lihaveiselihal. Veiselihana pakutakse peamiselt aastaid lüpsilehmadena peetud loomade suhteliselt vintsket liha. Lihaveiseliha pärineb maksimaalselt 24-kuustelt noorloomadelt, kelle liha on sootuks pehmema tekstuuriga.

Nagu veini joomine

Saaremaa Lihaveise tootesarja saab õigusega pidada eksklusiivseks terve maailma mõistes, kuna lihatööstus kasutab selles tootesarjas ainult Saaremaal kasvanud lihaveiseid. "See tähendab, et need veised on kasvanud Saaremaa rannaaladel ja rohealadel," rääkis Siiner.

Müügidirektori sõnul on veiseliha söömine mõneti nagu veini joomine. "Maitsemeeled arenevad pidevalt edasi ja sa leiad uusi nüansse ja kooslusi, millest sa varem midagi ei teadnud."

Eesti tarbija maitsemeel on Siineri sõnul aastatega kiiresti arenenud ja küllap on see ka üks põhjustest, miks veiseliha tarbimine kasvab.

Saaremaa Lihaveise sarja esimesed tooted jõuavad kauplustesse koos teiste uute talvetoodetega oktoobris. Talvetoodete hulgast leiab tooteid nii sea- kui ka linnulihast ning n-ö kirsina tordil kaua küpsenud lihaveise brisket´i ja Argentina-pärase steigi chimichurri´ga. Nendes toodetes paneb lihatööstus ühte patta saaremaise toorme ja eksootilised retseptid.

Lihaveise brisket ehk rinnatükk on maitse ja mahlasuse säilitamiseks küpsenud aeglasel tulel, klassikalisel ameerikalikul viisil ning kasutatud on traditsioonilisi vürtse ja maitsetaimi. Steigi retsept valmis inspireerituna loomaliha hindajate mekast Argentinast ning eestlaste jaoks veel küllaltki eksootiline chimichurri on lahtiseletatuna Lõuna-Ameerikast pärit ürdine kaste tšilli ja peterselliga.

Saaremaa Lihatööstuse juhatuse liige Kaie Rõõm-Laanet ütles, et Saaremaa Lihatööstus pälvib viimasel ajal tarbijatelt kiitust oma aurutatud toodete eest.

Kodus kulub aurutatud toodete serveerimiseks aega ja elektrienergiat kas minimaalselt või üldse mitte. Loomaliha tundide viisi elektriahjus tõeliselt hõrguks moorida, see maksab tänaste elektrihindade juures ju väikese varanduse, viitas Rõõm-Laanet.

Auto või kodutehnika puhul pööravad ostjad juba ammu tähelepanu sellele, millised kulutused lisanduvad soetusmaksumusele. Olgu nendeks sõidukitel kütusekulu ja varuosad, kodutehnikal energiaklass jms. Järjest enam mängivad lisakulud rolli ka toidu ostmisel.

Kaie Rõõm-Laaneti sõnul on kõik Saaremaa lihaveisekasvatajad oodatud oma veiseid lihatööstusele müüma. "Ainult koos Saaremaa lihaveisekasvatajatega saame seda sarja edasi vedada," märkis ta.

Ei ole keeruline

Saaremaa Lihaveise sarja esimesed tooted töötas välja aasta tagasi tööstusega liitunud tehnoloog-tootearendaja Tauri Põlluäär. sõnul arvavad paljud, et veiseliha küpsetamine on väga keeruline. "Selle müüdi murdmiseks otsustasimegi esimeste toodetena turule tuua juba eelnevalt küpsetatud lihaveise brisket´i ja klassikalise steigi, mis on eelnevalt kergelt maitsestatud. Lihaveise liha on hõrgu tekstuuriga ja suurepäraste maitseomadustega ning see ei ole võrreldav tavalise veise lihaga, keda ei ole kasvatatud lihaloomana," lisas Põlluäär.

 

Allikas: Saarte Hääl