ARGENTINAPÄRANE STEIK CHIMICHURRIGA
KÜPSETAMISÕPETUS
- Lase lihal enne küpsetamist 30–60 minutit toatemperatuuril seista.
- Kuumuta pannil veidi õli ning pruunista steiki kuumal pannil mõlemalt poolt ca 3 min.
- Seejärel aseta liha 180 °C-ni eelkuumutatud ahju ning küpseta soovitud sisetemperatuurini:
- pooltoores ehk medium rare u 2–3 min, +50...+57 °C
- poolküps ehk medium u 6 min, +60...+65 °C
- küps ehk well-done u 9–10 min, vähemalt +71 °C)
- Seejärel võta liha ahjust välja ning jäta 5–10 minutiks (fooliumi alla) puhkama, et lihamahlad lõikamisel välja ei voolaks.
LISANDID
Chimichurri kartulid
- Kartulit 1 kg
- 4 spl oliiviõli
- 4 keskmist küüslauguküünt
- 2 spl punase veini äädikat
- soola ja jahvatatud musta pipart maitse järgi
- peterselli
- basiilikut
Aseta kooritud ja kuubikuteks lõigatud kartulid suurde kaussi ja kata külma veega. Leota vähemalt 5 minutit. Kuumuta ahi temperatuurini 215°C. Vooderda ahjuplaat küpsetuspaberiga. Nõruta kartulid ja patsuta paberrätiku või puhta köögirätikuga kuivaks. Pane kartulid kaussi tagasi ja lisa 2 spl oliiviõli ning näpuotsaga soola ja pipart, sega. Tõsta kartulid ahjuplaadile ja aja ühtlaselt laiali.
Küpseta kuni põhi ja servad on pruunistunud (umbes 35 minutit). Vahepeal valmista Chimichurri kaste, segades kausis peterselli, basiilikut, küüslauku, 2 spl oliiviõli, äädikat ja näpuotsatäis soola. Sega ja lase seista, kuni kartulid küpsevad. Võta kartulid ahjust ja tõsta suurde serveerimiskaussi. Lisa Chimichurri kuumadele kartulitele ja sega, kuni kõik kartulid on seguga kaetud.
Sinepi-tilli kartulid argentiinapäraselt
- Kartuleid 1 kg
- 2 spl oliiviõli
- 2 spl Dijoni sinepit
- 2 tl tilli
- 1 tl soola
- 1 tl värskelt jahvatatud musta pipart
Koori ja lõika kartulid ribadeks või viiludeks. Kuumuta ahi temperatuurini 200°C. Vooderda küpsetusplaat alumiiniumfooliumiga.
Aseta kartulid suurde kaussi. Vahusta õli, sinep, till, sool ja must pipar nõus ühtlaseks seguks. Vala kartulitele ja sega. Laota kartulid ühe kihina ettevalmistatud ahjuplaadile. Küpseta eelkuumutatud ahjus 20 minutit. Pööra kartuleid ja küpseta kuni kartulid on kuldsed ja krõbedaks muutunud veel umbes 10 minutit.
Argentiinapärane kartulisalat
- 1 kg kartulit
- 3 muna
- 400 g juurviljasegu omal valikul
- 100 g majoneesi
- ½ tl musta pipart
- ½ supilusikatäit värsket sidrunimahla
- ½ tl sinepiseemneid
- 100 g pimiento-täidisega oliive
- soola ja musta pipart maitse järgi
Pane munad kastrulisse ja kata külma veega. Kuumuta keemiseni ja eemalda kohe tulelt. Kata kastrul kaanega ja lase munadel kuumas vees 10–12 minutit seista. Keeda kartulid ja lõika suurteks kuubikuteks. Keeda juurviljad ja pane nõrguma. Haki oliivid.
Kui munad on jahtunud, siis koori ja tükelda ning viska koos kartulite ja keedetud köögiviljadega suurde segamis- või serveerimisnõusse. Sega eraldi kausis majonees, must pipar, sinepiseemned, sidrunimahl, till ja hakitud oliivid. Vala kaste kaussi kartulite ja juurviljade segule, sega läbi ja maitsesta soolaga.